POGO Boleh Lumpuhkan Pelancongan Masuk Filipina, Menurut Pegawai Kerajaan
togel

POGO Boleh Lumpuhkan Pelancongan Masuk Filipina, Menurut Pegawai Kerajaan

Seorang pegawai kerajaan di Filipina memanfaatkan sepenuhnya kontroversi mengenai segmen Operator Permainan Dalam Talian Filipina ( POGO ) baru-baru ini. Sarah Lynne Ducanes percaya POGO adalah ancaman kepada pelancongan, walaupun dia tidak dapat memberikan sebarang data untuk mengesahkan dakwaannya.

Sarah Lynne Ducanes
Sarah Lynne Ducanes, penolong setiausaha Kumpulan Dasar dan Perancangan Totobet SGP Filipina di Pihak Berkuasa Ekonomi dan Pembangunan Negara, mengambil bahagian dalam perbicaraan Dewan Perwakilan. Dia percaya bahawa POGO merosakkan reputasi negara. (Imej: Dewan Perwakilan Filipina)
Lebih seminggu lalu, Presiden Senat Juan Miguel Zubiri berkata China telah meletakkan Filipina dalam senarai hitam untuk pelancongan. China kemudiannya menafikan dakwaan itu dan berkata Zubiri salah tafsir komen. Zubiri tetap dengan dakwaannya.

Ducanes, penolong setiausaha Kumpulan Dasar dan Perancangan di Pihak Berkuasa Ekonomi dan Kemajuan Negara (NEDA), mengambil kesempatan sepenuhnya daripada kekeliruan yang menyelubungi letupan itu. Pada perbicaraan Rabu di Dewan Rakyat, beliau berkata POGO menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pelancong dan bakal pelabur.

POGO Merosakkan Reputasi Negara
Kenyataan Ducanes datang sebagai sebahagian daripada mesyuarat kerajaan mengenai pekerjaan. The Philippine Inquirer melaporkan bahawa dia berkata POGO menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada persepsi negara daripada faedah yang mereka berikan.

Kebanyakan isu yang mengelilingi POGO sejak akhir-akhir ini tidak menumpukan pada kebimbangan undang-undang. Sebaliknya, persoalan pengendali gelap dan pemerdagangan manusia berpunca daripada operasi haram. Ini, seperti yang dijelaskan oleh Philippine Amusement and Gaming Corp (PAGCOR), tidak mempunyai lesen dan secara teknikalnya bukan sebahagian daripada ekosistem POGO.

Ducanes cuba mengubah kedudukannya semasa perbicaraan dengan menyatakan bahawa isu itu bukan dengan POGO semata-mata, tetapi dengan “aktiviti penipuan” yang dikaitkan dengan aktiviti tersebut. Dia kemudian menyentuh senarai hitam China sebagai contoh bagaimana segmen itu boleh memberi kesan kepada pelancongan.

Beliau menambah bahawa data NEDA menyokong teori tersebut, khususnya pelancongan China. Beliau berkata pemotongan POGO sepenuhnya mungkin Result Sidney mengakibatkan kehilangan pendapatan awal untuk Filipina. Tetapi dia menambah peningkatan dalam pelancongan akan mengimbangi kerugian.

Beberapa penggubal undang-undang mempertikaikan penemuan semasa pendengaran. Data PAGCOR sebelum ini menunjukkan pelancongan dari China hanya menyediakan sekitar 1.37% daripada keseluruhan pasaran. Nampaknya tidak akan ada peningkatan tidak lama lagi, memandangkan China terus meneruskan dasar sifar COVID-19.

Wakil Joey Salceda memanggil Ducanes untuk ucapan itu. Beliau berkata data NEDA adalah “sangat spekulatif,” kerana peraturan perjalanan China adalah penghalang sebenar – bukan POGO.

Pengusiran Bermula
Perbincangan itu adalah sebahagian daripada tumpuan tentang bagaimana perubahan perundangan mungkin memberi kesan kepada pekerjaan. Terdapat perbincangan tentang mengharamkan semua bentuk perjudian dalam talian, walaupun sesetengah penggubal undang-undang lebih suka pendekatan yang lebih lembut.

Perbincangan mengenai larangan itu semakin hangat akibat daripada isu dengan POGO. Filipina telah berusaha untuk membersihkan imej mereka dan menenangkan China pada masa yang sama. Ia mengambil satu langkah lagi ke arah matlamat itu pada hari Rabu apabila Biro Imigresen Filipina menghantar pulang segelintir kecil warga China .

Mereka yang dihantar pulang sebelum ini bekerja di POGO dan, apabila  HK Hari ini pengendali meninggalkan perniagaan, mereka tinggal di negara ini. Akibatnya, mereka dihantar pulang selepas tinggal di Filipina dengan visa tamat tempoh.

Terdapat kira-kira 40K orang yang negara ini berharap untuk dihantar pulang, dengan syarat ia dapat menemui mereka semua. Sekurang-kurangnya 3,000 daripada ini dijadualkan dialih keluar sebelum akhir Oktober.

Tiga tahun lalu, terdapat 63 POGO berlesen. Kini, terdapat hanya 34 orang selepas ramai yang berhenti apabila Filipina melaksanakan cukai baharu pada segmen tersebut.